Kisareissulla ponien kanssa

Orivedellä järjestetään vuosittain oman kaupungin mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastuksessa. Kilpailun järjestämisvastuu vuorottelee kahden paikallisen seuran välillä.
 Tänä vuonna oli Oriveden ratsastajien vuoro ja kilpailut pidettiin poikkeuksellisesti Juupajoen Polletallilla.

Tallillamme järjestetään säännöllisesti rataharjoituksia omille oppilaillemme. Harjoituksissa ratsukot saavat kilpailun kaltaista kokemusta ja mittaavat kehittyneitä taitojaan. Hyvin rataharjoituksissa menestyneet ratsukot saavat silloin tällöin lähteä edustamaan talliamme kilpailuihin.

Tänä vuonna kaupunginmestaruudet piti järjestää jo kesäkuussa. Niinpä kun kisat siirrettiinkin elokuun loppuun, oli meillä jo hyvissä ajoin kisatiimi valittuna ja ehdimme rauhassa treenata kotona hyppyjä. Viimeistelyharjoituksissa saimme olla tyytyväisiä. Yhteistyö sujui siihen malliin että olimme valmiita kisoihin. Meiltä kilpailemaan lähtivät Linda Kiian ja Ninan kanssa, sekä Kipsu Sandran kanssa.

Perjantaina viimeistelyharjoitusten jälkeen Nina pesi Lindan ja puhdisti varusteet. Kilpailupäivän aamuna Sandra ja Kiia laittoivat Kipsun ja sen varusteet kuntoon. Hyvissä ajoin oli kaikki valmista ja lastasimme ponit kyytiin. Ponien käytöksestä aisti jännityksen. Kipsu kuopi kopissa ja Linda komensi kaveria. Auton lähdettyä molemmat ponit kuitenkin rauhoittuivat ja keskittyivät matkustamiseen. Matkan aikana kertasimme vielä kilpailusääntöjä ja annoimme ratsastajille viime hetken valmennusohjeet.

Kisapaikalla ensimmäinen tehtävä on aina ilmottautuminen kansliassa. Minä jäin vartioimaan poneja, jotka olivatkin jännittyneitä. Aukaisin takaluukun kopista, jotta ponit saivat sieltä kurkkia ja aistia tunnelmaa. Vähitellen ponien niskat painuivat alaspäin ja ne rentoutuivat.

Kisapaikalla oli mukavan leppoisa tunnelma, kuten aina Oriran kisoissa. Näimme paljon tuttuja ja tilaakin oli riittävästi tällaisiin pikkukisoihin.

Ponit odottelivat kiltisti kopissa, kun tytöt vielä jännittyneinä opettelivat rataa. Tällä kertaa radalla oli yhteensä kakkosvaihe mukaanlukien kolmetoista estettä, joten opettelemista oli, mutta rata oli onneksi mukavan sujuva ja matala.

Ensimmäisenä luokkana kilpailuissa oli ristikot. Meidän ratsukot eivät siihen luokkaan osallistuneet.
 Oli kuitenkin aika ottaa ponit pois kopista ja satuloida ne. Kipinä otettiin trailerista ensin. Kisapaikalla on aina sellainen sääntö, että hevonen pitää olla suitsittu, kun se on trailerin ulkopuolella. Yksin jäätyään Linda oli kiihtyneessä mielentilassa peruuttaessaan traikusta ja se luvan saatuaan se ampaisi syöksyllä ulos. Siinä rytäkässä sen suitset hajosivat ja poni oli irti. Onneksi olin lähellä ja kaappasin kädet sen kaulan ympärille. Linda teki näyttävän saapumisen kisapaikalle ja varmasti moni sen huomasikin. Ei auttanut muu kuin sovitella riimua päähän. Ystävällinen kisapaikan omistaja löysi onneksi meille lainasuitset, jotka saimme viriteltyä ponille ja pääsimme jatkamaan kisapäivää.

Sitten olikin jo kiire veryttelemään maneesiin. Aluksi molemmat ponit ravasivat siellä hulinassa jännittyneinä. Vähitellen rentous löytyi ja päästiin veryttelyhyppyihin, jotka sujuivat ihan hyvin.
 Sitten 50-60 cm korkea luokka alkoi. Kaikki tytöt ratsastivat siististi ja ponit olivat hallinnassa. Kiia ja Sandra tulivat harmittavasti hylätyiksi samoilla esteillä (lankku ja laine), mutta jatkoivat kuitenkin sen jälkeen radat puhtaasti loppuun. Ja kun Linda-poni oli jo kertaalleen kaikki esteet nähnyt, se hyppäsi Ninan kanssa siistin ja tyylikkään nollaradan. Se riitti luokassa kolmanteen sijaan ja lisäksi Nina ja Linda voittivat Oriveden kaupungin Pikkujunnu –mestaruuden. Kun Linda kutsuttiin luokan palkintojenjakoon, Kipsu oli vihainen ja potki takajaloilla tyytymättömänä. Hän olisi myös tahtonut vielä esiintymään.

Kisat päättyivät hyvin ja iloisin mielin palasimme kotitallille. Paluumatkalla takapenkiltä kuului aikamoinen kikatus. Kotona ponit olivat tyytyväisiä. Pesujen ja herkkupalojen jälkeen ne menivät tyytyväisinä laitumelle ja tytöt koteihinsa viettämään aurikoista lauantaipäivää.
 Tästä on mukava jatkaa syksyn rataharkkoihin ja talven treenikaudelle. Onnittelut vielä Ninalle ja myös muille tytöille onnistuneista radoista ja kiitos Oriran tehotiimille ja Polletallin porukalle kivoista kisoista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>