Aihearkisto: Blogi

Esteharkkarit ja kepparikisa

Huomio kaikki heppahöperöt ja keppari-harrastajat!

Järjestämme esteratsastuksen harjoituskisat ja kaikille avoimet Suomi 100 -teemaiset keppareiden estekisat Pajalan Ratsutilalla Pappilankankaalla la 23.9. alkaen klo 12.

Samalla juhlistamme 100v Suomea, 110v suomenhevosta, 20v Linda-ponia ja 10v talliyritystämme kakkukahvien merkeissä.

Suomi 100- kepparikisassa on eri korkeudet vasta-alkajille ja jo kokeneemmille keppariharrastajille. Kepparikisaan osallistuminen on ilmaista, ja kaikki osallistujat palkitaan ruusukkein. Tuomaristo palkitsee erikseen parhaan Suomi 100 –teeman mukaisesti asustautuneen ratsukon. Keppariratsukoiden ilmoittautuminen tapahtuu kisapaikalla kisapäivänä alkaen klo 12.

Tervetuloa mukaan!

Teivon Suomenhevostapahtuma

Tervetuloa kaikki juhlistamaan 110 -vuotiasta suomenhevosta Teivon koko perheelle suunnattuun ilmaistapahtumaan lauantaina 16.9. Tapahtumassa esiintyy kouluratsastuskatrillissa myös kolme meidän ratsastuskoulun opetushevosta: Raakalauta, Snaps Kap ja Broby Melissa.teivo

Broby Melissa
Broby Melissa
Snaps Kap
Snaps Kap
Raakalauta
Raakalauta

Retki Ypäjälle 28.5.217 Kyran klinikalle

Professori Kyrklund on itse innokas oppija, ja kannustaa oppilaitaan pysymään uteliaina. Hänen oppinsa ja tapansa ovat meille jo ennestään tuttuja. Tällainen klinikka kuitenkin palauttaa ne opit taas mieleen ja aina herää uusia ajatuksia, joilla parantaa omaa ratsastusta. Uskon Virpin myös miettivän näiden taitojen siirtämistä eteenpäin omille oppilailleen.

Tätä retkeä odotettu, liput kun hankittiin jo talvella. Kyra on suuresti ihailemamme, suomalaisen koulurastastuksen kirkkain tähti, ja hänen oppiinsa oli taas päästävä. Olemme Virpin kanssa olleet ratsastusuramme aikana lähes kaikissa Suomessa pidetyssä  Kyran klinikoissa mukana, ja kerran myös Ruotsissa. Ei voi kuin ihailla tätä sinnikästä jo varttuneempaa ladya (65v), joka olemukseltaan ja ketteryydeltään vaikuttaa itseäni paljon nuoremmalta. Kyran opetustavasta paistaa tietämys ja varmuus. Lukuisat värikkäät kielikuvat havainollistavat hyvin tarkoitusperät, ja saavat mukavan huumorin avulla ratsastuksen saloja selkeytettyä. Kyran absoluuttinen sinnikkyys ja määrätietoisuus on palkittu upealla uralla, joka jatkuu edelleen.

Meidän kahden yhteiset retket eivät onnistu ihan helposti. Tallimme yksitoista hevosta, kaksi koiraa, kissa ja kaksi pupua sitputtavat meidät vahvasti kotiin ja huoli on pois, jos toinen meistä jää kotiin. Silloin lähtijä tietää, että rakkaamme ovat hyvässä hoidossa, vaikka kotiin jäävä onkin yksin kovan työtaakan alla, ja siksi lomailija usein kokee vähän huonoa omaatuntoa lepäillessään. Yleensä lomalle lähtö aiheuttaa jo valmiiksi ikävää kaikkia karvakorviamme kohtaan, joka vain pahenee loman jatkuessa. Siksi kotiinpaluu on aina mukavaa, kun tietää ystävien siellä odottavan. Tällä kertaa kuitenkin lähdimme yhdessä – äiti ja tytär, parhaat työkaverit (ainakin yleensä tuntuu siltä).

Klinikka alkoi klo 10 ja kesti noin kolmeen saakka. Se tarkoitti, että mikäli tahtoi saada hyvät paikat, piti lähteä matkaan hyvissä ajoin. Siispä herätyskelloni soi viideltä. Keveästi nousin, koska mukava päivä oli tiedossa. Keväisin ilmojen ollessa suotuisat, hevoset alkavat viihtymään ulkona paremmin kuin sisällä, ja siksi kuusi hevosistamme olikin ulkona yötä. Tallissa odotti tuttu hyvän huomenen toivotus, Eliaksen hirnunta. Kiire on aina aamuisin tallista jo lopuillakin polleilla ulos. Aamutallin töiden ollessa lopuillaan, seitsemän jälkeen,  Virpi tuli vielä auttelemaan. Ennen kahdeksaa olin vaihtanut vaatteet ja pakannut eväät, aamupuuron söin autossa. Edellispäivänä olin valmistellut tallilla heinähommat niin, että vävypoikani on helppo ruokkia hummat valmiiksi lattamistani heinänyttyröistä. Hän, ja samoin eläkkeellä oleva mieheni osaavat jo lukea jonkin verran hevosten elekieltä, ja pitää huolta, että kaikki on kunnossa. Joten matkamme saattoi alkaa jokseenkin huoleti. Ypäjällä huomasimme, että tilaisuus oli myyty todella loppuun. Kaikki parkkipaikat olivat täynnä. Sopu sijaa antoi ja löysimme ihan kelvolliset katsomopaikat Virpin koulukaverin Johannan avustuksella.

19046715_1707083002655034_1558750916_n
Kyra saatettiin areenalle näyttävästi suomenhevoskyydillä
19047535_1707083015988366_360009050_n
Demohevosina nähtiin poni, estehevonen ja eritasoisia kouluratsuja.

Päivä oli jälleen antoisa. Kaikki demoratsastajat olivat huippuosaavia, joten minun oli heistä vaikea löytää virheitä. Kyran silmin ratsukkoja kuitenkin korjattiin usein ihan perusjutuissa, ja he silminnähden paransivat yhteistyötään. Päivä antoi taas paljon ideoita, ja halun kokeilla kaikkea näkemääni omaan rakkaan kisaheppani Napsun kanssa. Aika kului kuin siivillä ja vielä kotimatkakin meni keskustellen kaikista ajatuksista, joita klinikka oli herättänyt. Pieni yhteinen lomamme todella piristi, ja sai meidät innolla jatkamaan omalla tiellämme pienessä omassa lintukodossamme, taas vähän avarakatseisempina.

Kesäleirit 2017, vielä ehtii ilmoittautua

Pajalan kesä 2017

• 12.-16.6. Junnujen päiväleiri ma-pe
Leiripäivään klo 10-15 sisältyy hevostaitojen opiskelua teoriassa ja käytännössä, lounas, sekä n.1,5h ratsastusta. Tähän leiriin ei kuulu majoitusta. Hinta 280e.
• 26.-30.6. Yleisleiri ma-pe
Ratsastusta yhteensä n. 9h. Lisäksi hevostaitojen opiskelua teoriassa ja käytännössä, sekä muuta mukavaa oheisohjelmaa. Yleisleirillä voidaan leiriläisten toiveiden mukaan treenata koulua, esteitä ja maastoilla. Leirin lopussa järjestämme leirikisat. Hinta 360e. Hintaan sisältyy myös ruokailut ja majoitus.
• 3.-6.7. (ma-to) Koulukurssi, sisältää yhteensä 6 tuntia ratsastusta tehokkailla pienryhmätunneilla (1,5 tuntia/ päivä) ja lisäksi yhden teoriatunnin. Hinta 150e, kurssiin ei kuulu ruokailuja tai majoitusta. Kurssin teemana on kouluradan ratsastus, ja kurssilaisilla on mahdollisuus osallistua pe 7.7. järjestettäviin kouluratsastuksen harjoituskisoihin tallillamme.
• 7.7. (pe) Kouluratsastuksen harjoituskisat
• 10.-13.7. (ma-to) Estekurssi, sisältää yhteensä 6 tuntia ratsastusta tehokkailla pienryhmätunneilla (1,5 tuntia/ päivä) ja lisäksi yhden teoriatunnin. Hinta 150e, kurssiin ei kuulu ruokailuja tai majoitusta. Kurssin teemana on esteradan ratsastus, ja kurssilaisilla on mahdollisuus osallistua pe 14.7. järjestettäviin esteratsastuksen harjoituskisoihin tallillamme.
• 14.7. (pe) Esteratsastuksen harjoituskisat
• 28.-30.7. (pe-su) Viikonloppuleiri Rosali Kivitien opetuksessa
Opettajana leireillä ja kursseilla toimii ratsastuksenohjaaja Virpi Lepola, ja ratsuina kiltit, koulutetut opetushevosemme (5 isompaa suomenhevosta, yksi pienhevonen ja risteytysponi). Osallistua voi myös omalla hevosella. Ratsastustunnit pidetään max. 4 hengen pienryhmissä, mikä takaa yksilöllisen opetuksen. Leirin hintaan sisältyy varausmaksu 50e, jota ei palauteta.
Tervetuloa hevostelemaan SRL:n hyväksymällä ratsastuskoulullamme tehokkaassa opetuksessa, maalaistallin tunnelmassa!
Varaukset ja tiedustelut:
Virpi Lepola, virpi@pajalanratsutila.com

Junnuleirin ajotunti

 

Kisakausi pulkassa

Kisakausi 2016 saatettiin eilen päätökseen meidänkin osalta, kun Riitan kanssa osallistuimme Tampereen Ratsastusseuran koulumestaruuksiin Snapsilla ja Melissalla. Kilpailuja jouduttiin tautiepäilyjen takia lykkäämään kuukaudella alkuperäisestä ja siksi ne olikin siirretty meidän harmiksemme maneesiin. Harmiksi siksi, että meidän maalaishepat eivät ole maneesissa aiemmin juuri kisanneet.

omd91609
Melli ja Snapsi reissussa

Maneesiolosuhteista huolimatta meillä oli kiva reissu, eikä hullumpi tulostenkaan puolesta. Melissa ylsi suomenhevosten koulumestaruuspronssille, vaikka jännittikin tuomaripäädyssä tosi paljon. Snapsi teki tyylikkään ja tasaisen radan jääden Melissasta vain pisteellä ja ollen kokonaistuloksissa neljäs. Melissa kisasi vielä toisessa luokassa (helppo A) seniorimestaruudesta ja olikin sillä radalla jo vähän rennompi. Myös sennumestaruudesta se toi kotiin pronssimitalin ehjällä radalla, vaikka laukassa alkoi jo vähän hyytyä.

omd91431
Riitta ja Snaps Kap
Riitta ja Snaps Kap
Riitta ja Snaps Kap
Virpi ja Broby Melissa
Virpi ja Broby Melissa
Virpi ja Broby Melissa
Virpi ja Broby Melissa
Tuplapronssia!
Tuplapronssia!

Kisakausi 2016 oli meidän kisatiimin osalta varsin onnistunut. Saimme kerättyä arvokasta ratarutiinia useammalle hepalle ja ruusukkeitakin tuli kotiinviemisiksi lähes joka reissulta. Tärkeimpinä sijoituksina mainittakoon Kipinän toinen sija pienhevoscupin finaalissa Ypäjän Suomenratsujen Kuninkaallisissa Maijan kanssa, Snapsin toinen sija helpon B:n luokassa Oriveden kansallisten kakkostason luokassa, Snapsin sijoitus Urjalan Kummajaisissa helpossa B:ssä, Melissan sijoitus helpossa B:ssä Ypäjän kuninkaallisissa, sekä jo edellä mainitus TRS:n mestaruusmitalit.

Maija ja Ipanan Kipinä Ypäjällä
Maija ja Ipanan Kipinä Ypäjällä

Myös kotitallillamme harjoiteltiin kisatilanteita rataharkkojen merkeissä syyslomaviikolla. Oli kiva nähdä treenin tuottaneen tulosta ja monen ratsastajan kehittyneen suorituksissaan. Esteillä näimme monta taidokasta nollarataa ja koulupuolellakin tyylikästä, siistiä ratsastusta.

14858593_1454578194572184_1667186177_o
Rataharkoissa Jessica ja oma poninsa Bettan

Nyt jatketaan tästä hyvillä mielin peruskuntokauteen, tähtäimessä taas kisaradat kaudella 2017. Kiitos valmentajille ja koko tiimillemme kuluneesta kaudesta. Yhteistyömme jatkuu tulevallakin kaudella tuttujen valmentajien Rosali Kivitien, Heidi Elomaan ja Reija Vähätalon kanssa. Toivottavasti tulee säiden puolesta hyvä talvi ja pääsemme treenaamaan säännöllisesti.

 

 

 

Kesän muistoja, syksyn suunnitelmia

Kesä on mennyt hurjaa vauhtia ja vaikka vielä on lämmintä ja aurinkoista, hiipii mieleen haikeus. Pian on edessä taas pimeä syksy sateineen. Meidän hepat vasta siirrettiin uusille laidunlohkoille sunnuntaina ja ruokaa riittäisi pelloilla yllin kyllin, eli toivotaan lämmintä ja ennen kaikkea kuivaa syksyä, jotta kaverit saisivat nauttia laidunelämästä mahdollisimman pitkään.

On syksyssä paljon hyvääkin. Ensimmäinen iltatalli on aina tosi tunnelmallinen, kun koko lauma on taas sisällä tallissa ja tyytyväisinä rouskuttaa heiniä omissa karsinoissaan. Heinä tuoksuu ja kaikki on rauhallista. Palataan tuttuihin rakkaisiin arkirutiineihin, eikä tarvitse yöllä huolehtia sateen äänistä, tai siitä onko koko lauma aamullakin vielä kasassa.

Meillä Pajalassa loppukesä on ollut rauhallinen ja hepat ovat ladanneet akkuja syksyä varten. Suruakin koettiin kun rakas Beau-vaari lähti syövän uuvuttamana koirien taivaaseen. Iso tassunjälki jäi monen sydämeen ja nuorella Konradilla on nyt valtavat saappaat täytettävänä Pulmun ja Beaun jäljiltä.

Rakas Beau

Alkukesä oli leireineen touhua täynnä. Naama punaisena välillä rytkytettiin istuntaharjoituksia kentällä, hypättiin esteitä ja harjoiteltiin hevosten maastakäsittelyä. Toisinaan rentouduttiin vaan laukkaamalla vauhdikkaasti maastossa ja ajelemalla kärryillä. Joskus kastuttiin sateesta, mutta useinmiten hiestä. Välillä joku muksahti alas selästä mutta paljon koettiin myös iloa, itsensä ylittämisiä ja onnistumisia. Hyvä ryhmähenki on iso osa onnistunutta leiriä ja olemme kiitollisia siitä, että meillä oli kaikilla leireillä aivan mahtavat porukat. Kiitos kaikille leiriläisille, te teitte kesästä ikimuistoisen!

13920642_1069409046491750_5904757536870565455_n
Leirimuistoja Rosalin viikonloppuleiriltä
13668675_1056841624415159_4194254497684639970_o
Estekurssilaisia verkassa
13620971_1053115428121112_2400329140288529102_n
Koulukurssilaisia ravityöskentelyssä
13434796_1038239832942005_361173358429354120_n
Yleisleirin menoa
Junnuleirin ajotunti
Junnuleirin ajotunti

Koulutiimimme on treenannut ahkerasti koko kesän ja kisoissakin on piipahdeltu aina välillä. Suurin yllättäjämme kisarintamalla on ollut Snapsi, joka on yltänyt ruusukkeille jo pariinkin kertaan. Kiitos koko upealle tiimille mahtavista reissuista ja onnea vielä tuleviin koitoksiin!

Snaps Kap, Tikkakoski 07/16
Snaps Kap, Tikkakoski 07/16

 

Ipanan Kipinä, Tikkakoski 07/16
Ipanan Kipinä, Tikkakoski 07/16

Jatkamme ensi viikolla taas tuttuja vanhoja ratsastusryhmiä. Varmistathan pikaisesti oman paikkasi Virpiltä, tai täyttämällä lomake tämän sivun yläreunassa. Myös muutama uusi oppilas mahtuu vielä pienryhmiimme mukaan.

Odotamme syyskautta innolla, suunnitelmissa on paljon mukavaa heppatouhua. Seuraathan ahkerasti myös tallimme fb-sivua, jossa tiedotamme tallin valmennuksista, rataharkoista ja muista tapahtumista säännöllisesti.

Aurinkoista loppukesää ja alkavaa syksyä!

13942696_1365399863490018_1453470181_n
Kesäaamu laitumella

 

 

 

 

Hevosesittelyssä Snaps Kap

Snaps Kap

  • Suomenhevosruuna
  • Syntymävuosi 2007
  • Isä: R.T. Sankari, emä: Kapris
  • Isänisä: Tähtipöly, emänisä: U.V. Viikari
  • Omistaja: Virpi Lepola
  • Kasvattaja: Merja Karppinen (ja Pirjo Pärssinen)Napsu-50190

 

Pirjo Pärssinen, Napsun kasvattaja:

”Napsu sai alkunsa, kun halusin teettää ystäväni omistamasta tammasta varsan. Sulhaseksi valitsin Risto Tupamäen R.T. Sankarin, koska erisukuisuus kiinnostaa orivalinnoissani. Tästä kohtaamisesta syntyi 17.5.2007 orivarsa, joka sai nimen Snaps Kap.

Napsun varsa-aikaa, kuva Pirjo pärssinen
Napsun varsa-aikaa, kuva Pirjo Pärssinen

Napsu vietti leppoisan nuoruuden ja opetettiin ajolle 1v. kevättalvella. Opetus sujui nopeasti, koska Napsulle kävi kaikki touhu. Lenkit olivat pieniä, vain kilometrin, puolitoista, kunhan vain saatiin rutiinia ja mieli pysyi hyvänä. Kesän Napsu vietti orilaitumella muiden orien kanssa.

Napsun varsa-aikaa, kuva Pirjo Pärssinen
Napsu tamma- ja varsanäyttelyissä, kuva Pirjo Pärssinen
Napsu tamma- ja varsanäyttelyissä, kuva Pirjo Pärssinen

Ravihevosta nuoresta oriista odotin kovasti ja alku vaikuttikin lupaavalta. Mutta vaikka ori pääsi kovaakin, ei homma toiminut toivotulla tavalla, vaan tuli laukkoja ja ravin katoamisia, eikä vikaa löytynyt, vaikka klinikallakin käytiin. Napsu ruunattiin, koska toinen kives ei koskaan laskeutunut ja mietittiin, voisiko se olla syy ongelmiin ravin kanssa, mutta se ei vaikuttanut asiaan mitenkään.

Napsulle tosiaan kävi kaikki; lapset ratsastivat ja ajoivat sillä, rattaiden perässä vedettiin stigaa ja pulkkaa. Napsu oli mukava ja hienoluonteinen hevonen, joka lähti aina mielellään lenkille. Vähitellen kuitenkin alkoi syttymään ajatus, että hevonen ei vaan ole oikealla uralla ja myymispäätös alkoi vahvistumaan. Kun päätökseni tein ja toteutin, ei ole kertaakaan tarvinnut katua, kun hieno ruuna löysi pian oikean ammattinsa. :)”

Olemme hyvin kiitollisia Pirjolle näin upean hevosen kasvattamisesta ja oli oikea onnenpotku, että se päätyi meille kesällä 2014. Kun menimme sitä kokeilemaan edelliseen kotiinsa Kiuruvedelle, olin kovin skeptinen. Se tuntui turhan raa´alta projektihevoselta ja ajattelin, että vaatii liikaa työtä, ennen kuin saadaan se opetuskäyttöön. Riitta kuitenkin ihastui siihen heti ja suostutteli minut ottamaan riskin. Ja todellakin Napsu on ollut kaiken riskin arvoinen ja enemmänkin. Napsu on oikea toiveiden täyttymys – hieno, monipuolinen ja lahjakas suomenhevonen.

Koeratsastus, Juhannus 2014
Koeratsastus, Juhannus 2014
Koeratsastus
Koeratsastus

Pian meille kotiuduttuaan Napsu alkoi harjoitella opetushevosen hommia ja parempaa hevosta en olisi siihen työhön voinut toivoa. Napsu on rohkea, reipas, rehellinen hevonen, jolla on kultainen luonne. Se yrittää aina parhaansa ja taipuisi vaikka rusetille, jos ratsastaja niin pyytäisi. Silti se ei hermostu, vaikka joskus ratsastaja tumpuloi tai antaa ristiriitaisia merkkejä, vaan on aina kärsivällinen. Parasta Napsussa on sen uskomattoman hyvän luonteen lisäksi sen herkkyys ja lennokkaat, näyttävät liikkeet. Se toimii niin lasten, kuin aikuisten tunneilla ja on tosi monen ratsastajan suosikki. Esteillä Napsu ei ole mikään ketteryyden perikuva isoine liikkeineen, mutta niistäkin hommista se tykkää ja kehittyy koko ajan, kun saa lisää voimaa ja rutiinia.

Napsu-2080309Napsu-2080461pajala-pikkujoulu-2015-80497pajala-pikkujoulu-2015-80496

Napsu on myös erinomainen ajohevonen. Sen kanssa on turvallista kokemattomankin harjoitella ajoa niin kärryillä, kuin reellä. Ja tietysti se on oiva peli myös hiihtoratsastuksessa. Lisäksi Napsu on ollut korvaamaton apu varsojemme opetuksessa auttamalla Eliaksen tapakasvatuksessa ja Sofian ajo-opetuksessa, sekä toimimalla tukihevosena ensimmäisillä trailerimatkoilla.

11407103_858198884279435_3389824365903850232_n12729035_975478575884798_7415368202558372278_n-1Napsu-2140085

Napsu on aloitellut pikkuhiljaa kilpauraansa kouluratsastuksessa ja varsin mukavalla menestyksellä. Se on näyttävä ilmestys kilparadalla ja toiveemme ovat korkealla sen tulevaisuuden suhteen. Riitan on takoitus tulevalla kaudella kilpailla Napsun kanssa ja talvi onkin treenattu säännöllisesti mm. Heidi Elomaan tarkassa valmennuksessa. Kävi kilpauran kanssa sitten miten vaan, niin päätyönään Napsu toimii (toivottavasti vielä pitkään) rakastettuna opetusratsuna tunneillamme ja ainakin yksi asia on varmaa: Napsu on oikea hyvänmielen hevonen, jonka kanssa touhutessa huolet ja murheet unohtuu.

12033154_10153703295368023_7058993291365239517_n

”Siinä on semmonen varsa,
etten minä anna sitä millään.
Rahaa tehdään Helsinkissä hopeesta ja paperista,
mutta hyvät hevoset on taivaan lahjoja.”

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla