Hevosesittelyssä Snaps Kap

Snaps Kap

  • Suomenhevosruuna
  • Syntymävuosi 2007
  • Isä: R.T. Sankari, emä: Kapris
  • Isänisä: Tähtipöly, emänisä: U.V. Viikari
  • Omistaja: Virpi Lepola
  • Kasvattaja: Merja Karppinen (ja Pirjo Pärssinen)Napsu-50190

 

Pirjo Pärssinen, Napsun kasvattaja:

”Napsu sai alkunsa, kun halusin teettää ystäväni omistamasta tammasta varsan. Sulhaseksi valitsin Risto Tupamäen R.T. Sankarin, koska erisukuisuus kiinnostaa orivalinnoissani. Tästä kohtaamisesta syntyi 17.5.2007 orivarsa, joka sai nimen Snaps Kap.

Napsun varsa-aikaa, kuva Pirjo pärssinen
Napsun varsa-aikaa, kuva Pirjo Pärssinen

Napsu vietti leppoisan nuoruuden ja opetettiin ajolle 1v. kevättalvella. Opetus sujui nopeasti, koska Napsulle kävi kaikki touhu. Lenkit olivat pieniä, vain kilometrin, puolitoista, kunhan vain saatiin rutiinia ja mieli pysyi hyvänä. Kesän Napsu vietti orilaitumella muiden orien kanssa.

Napsun varsa-aikaa, kuva Pirjo Pärssinen
Napsu tamma- ja varsanäyttelyissä, kuva Pirjo Pärssinen
Napsu tamma- ja varsanäyttelyissä, kuva Pirjo Pärssinen

Ravihevosta nuoresta oriista odotin kovasti ja alku vaikuttikin lupaavalta. Mutta vaikka ori pääsi kovaakin, ei homma toiminut toivotulla tavalla, vaan tuli laukkoja ja ravin katoamisia, eikä vikaa löytynyt, vaikka klinikallakin käytiin. Napsu ruunattiin, koska toinen kives ei koskaan laskeutunut ja mietittiin, voisiko se olla syy ongelmiin ravin kanssa, mutta se ei vaikuttanut asiaan mitenkään.

Napsulle tosiaan kävi kaikki; lapset ratsastivat ja ajoivat sillä, rattaiden perässä vedettiin stigaa ja pulkkaa. Napsu oli mukava ja hienoluonteinen hevonen, joka lähti aina mielellään lenkille. Vähitellen kuitenkin alkoi syttymään ajatus, että hevonen ei vaan ole oikealla uralla ja myymispäätös alkoi vahvistumaan. Kun päätökseni tein ja toteutin, ei ole kertaakaan tarvinnut katua, kun hieno ruuna löysi pian oikean ammattinsa. :)”

Olemme hyvin kiitollisia Pirjolle näin upean hevosen kasvattamisesta ja oli oikea onnenpotku, että se päätyi meille kesällä 2014. Kun menimme sitä kokeilemaan edelliseen kotiinsa Kiuruvedelle, olin kovin skeptinen. Se tuntui turhan raa´alta projektihevoselta ja ajattelin, että vaatii liikaa työtä, ennen kuin saadaan se opetuskäyttöön. Riitta kuitenkin ihastui siihen heti ja suostutteli minut ottamaan riskin. Ja todellakin Napsu on ollut kaiken riskin arvoinen ja enemmänkin. Napsu on oikea toiveiden täyttymys – hieno, monipuolinen ja lahjakas suomenhevonen.

Koeratsastus, Juhannus 2014
Koeratsastus, Juhannus 2014
Koeratsastus
Koeratsastus

Pian meille kotiuduttuaan Napsu alkoi harjoitella opetushevosen hommia ja parempaa hevosta en olisi siihen työhön voinut toivoa. Napsu on rohkea, reipas, rehellinen hevonen, jolla on kultainen luonne. Se yrittää aina parhaansa ja taipuisi vaikka rusetille, jos ratsastaja niin pyytäisi. Silti se ei hermostu, vaikka joskus ratsastaja tumpuloi tai antaa ristiriitaisia merkkejä, vaan on aina kärsivällinen. Parasta Napsussa on sen uskomattoman hyvän luonteen lisäksi sen herkkyys ja lennokkaat, näyttävät liikkeet. Se toimii niin lasten, kuin aikuisten tunneilla ja on tosi monen ratsastajan suosikki. Esteillä Napsu ei ole mikään ketteryyden perikuva isoine liikkeineen, mutta niistäkin hommista se tykkää ja kehittyy koko ajan, kun saa lisää voimaa ja rutiinia.

Napsu-2080309Napsu-2080461pajala-pikkujoulu-2015-80497pajala-pikkujoulu-2015-80496

Napsu on myös erinomainen ajohevonen. Sen kanssa on turvallista kokemattomankin harjoitella ajoa niin kärryillä, kuin reellä. Ja tietysti se on oiva peli myös hiihtoratsastuksessa. Lisäksi Napsu on ollut korvaamaton apu varsojemme opetuksessa auttamalla Eliaksen tapakasvatuksessa ja Sofian ajo-opetuksessa, sekä toimimalla tukihevosena ensimmäisillä trailerimatkoilla.

11407103_858198884279435_3389824365903850232_n12729035_975478575884798_7415368202558372278_n-1Napsu-2140085

Napsu on aloitellut pikkuhiljaa kilpauraansa kouluratsastuksessa ja varsin mukavalla menestyksellä. Se on näyttävä ilmestys kilparadalla ja toiveemme ovat korkealla sen tulevaisuuden suhteen. Riitan on takoitus tulevalla kaudella kilpailla Napsun kanssa ja talvi onkin treenattu säännöllisesti mm. Heidi Elomaan tarkassa valmennuksessa. Kävi kilpauran kanssa sitten miten vaan, niin päätyönään Napsu toimii (toivottavasti vielä pitkään) rakastettuna opetusratsuna tunneillamme ja ainakin yksi asia on varmaa: Napsu on oikea hyvänmielen hevonen, jonka kanssa touhutessa huolet ja murheet unohtuu.

12033154_10153703295368023_7058993291365239517_n

”Siinä on semmonen varsa,
etten minä anna sitä millään.
Rahaa tehdään Helsinkissä hopeesta ja paperista,
mutta hyvät hevoset on taivaan lahjoja.”

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>